Pewien czas mieszkałem w azji, odwiedzałem różne miejsca na świecie i przy
okazji próbowałęm różnych owoców. Stwierdziłem ,że warto podzielić się zebraną
wiedzą i opublikowałem ten krótki opis poznanych przeze mnie owoców. Zaznaczam
,że zawiera on moje subiektywne zdanie o tych owocach. Jeśli ktoś ma jakieś
uwagi , inaczej smakowały mu opisane poniżej owoce ,chętnie dołącze te uwagi
do tej strony. Pod koniec pażdziernika strona będzie zawierała dodatkowo wiele
zdjęć ,które czekają na zeskanowanie.
Na początek zaczynam od tych bardziej znanych..
nazwa polska lub angielska / tajlandska / malajska / indonezyjska
|
ANANAS
Smak wszystkim znany ale czy napewno. Ananas anananasowi nie równy zwykle
w Polsce owoce sa kwaśne i mało soczyste. Najlepsze dostępne tutaj anananasy
pochodzą z Malezji a dokładniej z Sarawak (Borneo). Czasami są słodsze niż
z te z puszek. Niestety maja grubą skórke i dużo owoca idzie do kosza. Jeśli
nie wiemy jak wybierać owoce polecam odwiedzić jakieś stoisko z pokrojonymi
owocami zwykle ananasy sa tam tak słodkie że czasami mam wrażenie że zaczynają
fermentować !! |
|
|
|
MANGO / Ma-muang / mangga / mangga
Część
osób twierdzi ,że smak mango zna z napojów , hmm.. zna smak ale niestety
jakiegoś związku chemicznego a nie mango :> Jest chyba z tuzin odmian
tego owocu. Różnią się wielkością jak i kolorem mogą być żółte lub zielone,
o długości 15cm ale również 30cm. Co do smaku to ja wyróżniam dwa rodzaje
jeden w zapachu ma nutkę wilczych jagód (nic innego nie przychodzi mi do
głowy) albo bardziej precyzyjnie "jack fruit" (o nim dalej) natomiast
druga najczęściej spotykany rodzaj ma bardzo żywiczny posmak. Generalnie
z moich obserwacji wynika ,że większości Polakom owoc bardzo smakuje. Tak
więc polecam. Co do tego jak jeść to trzeba je obrać ze skórki, w środku
owoca jest duża płaska pestka. Dobrze nadają się na owocową sałatkę jak
rownież jako dodatek do owocowych shake'ów. |
|
|
|
BANAN
W Malezji można kupić wiele rodzajów. Różnią się wielkością i smakiem. Malutkie
dlugosci 13cm najwieksze jakie widzialem mialy 30cm. Uwaga niektóre nadają
się do jedzenia tylko po smażeniu i oprócz surowych w takiej postaci najłatwiej
można je w Malezji/Singapurze kupić. |
|
|
|
CUSTARD APPLE / noj-na / nona sri kaya / srikaya
Bardzo orginalny wygląd. Wielkość dużego jabłka. W smaku przypomina mi trochę
smak jabłek z jabłecznika. Ciekawa odmiana dla innych owocow ale rewelacja
to nie jest. |
|
|
|
SOURSOUP / thu-rian-khaek / durian belanda / sirak
duży owoc z białym włóknistym miąższem. Lekko kwaskowaty, idealnie nadaje
się na soki. Zresztą czesto można go w takiej postaci spotkać na straganach,albo
dodawany jest do deserów. |
|
|
|
DURIAN / thurian / durian / durian
kazdy
chinczyk twierdzi ze jest to krol owocow. Wspanialy smak , przy okazji afrodyzjak.
Tak twierdza azjaci ,a co ja o nim mysle - napewno trzeba go sprobowac chociaz
wstrzymalbym sie z szalenstwem zakupu calego owoca.Zwykle owoc jest dosc
duzy. Wyglada jak mala pilka tylko ze z z kolcami.
Co do smaku to zgodnie orzeklismy ze znajomymi ze mozna umiejscowic go gdzies
pomiedzy sfermentowana a smazona cebula. Tylko ze zapach jest tak intensywny,
ze ja czuje stoisko z durianami z okolo 15m. W kazdym razie jak raz sprobujesz
to napewno nie zapomnisz tego smaku i zapachu. Uwaga praktyczna z tym owocem
nie mozna wchodzic do hoteli i do autobusow - grozi kara grzywnych. I nie
jest to zart. Co ciekawe w wielu przewodnikach jest napisane ze owoc smierdzi
ale wedlug mnie to troche przesadzaja, chociaz jedna z osob z mojej rodziny
powiedziala w trakcie jedzenia "wystarczy - smakuje jak kupa"
:> |
|
|
|
PAPAJA / ma-la-kaw / betik / papaya
dlugawy
owoc o rozowym lub bialym miazszu. Smak troche kartoflany tak wiec bardziej
nadaje sie na salatki z innymi owocami. Troszeczke w smaku przypomina
melona, tylko bardziej mdly.
|
|
|
|
MANGOSTEN / mangkut / manggis / manggis
granatowa
lupinka a w srodku biala zawartosc. Ktos ze znajomych powiedzial ze przypominajaca
w wygladzie mozg :> Smak lekko kwaskowaty, przypominajacy truskawke.
Uwaga na pestki, calkiem niezle. |
|
|
|
LANGSTAT / lanstat / langstat / langstat
 malutki
owoc o 3-4cm srednicy,o zoltawej skorce. W smaku przypomina slodki grejfrut.
Godny polecenia, zwlaszcza jesli ktos lubi kwasowaty smak. |
|
|
|
JACK FRUIT / kha-nun / nangka / nangka
 rodzina
ta sama co drzewo chlebowe. Owoce moga wazyc nawet 50kg ,sam widzialem taki
gigantyczny okaz !! Smak dla europejczyka jest dosyc dziwny, powedzialbym
ciezki do zaakceptowania, zapach mocno "duszacy". Wedlug mnie
to raczej warzywo. |
|
|
|
GUAVA / farang / jambu batu / jambu biji
wielkosc
jablka. Zielona skorka. koniecznie trzeba to jesc z posypka - "Sweet
prune powder" lub z malezyjskiego "serbuk asam". Nalezy wybierac
owoce lekko miekkie. Smak przypomina odrobine polskie niedojrzale jablko,
ale jesli owoc jest dojrzaly ma naprawde unikalny smak. Poglady polakow
sa podzielone , mojej zonie i dziecku bardzo smakuje natomiast moich znajomych
nie moglismy przekonac do zjedzenia. |
|
|
|
WATER APPLE / chomphu pa / jambu air / jambu air
Ciekawy ksztalt, jakby gruszka, zielona lub czerwona skorka. Owoc o delikatnym
"pachnacym" smaku. Kluczowa sprawa jest wybranie dojrzalych
owocow. Jesli trafimy na niedojrzale owoc jest kwasny i kartoflany.
Wydaje mi sie ze nadawalby sie do salatki z innymi owocami. Chociaz mozna
najczesciej kupic jako "poobiedni deser"
|
|
|
|
STARFRUIT / ma-fuang / belimbing manis / belimbing
manis
oprocz
ananasa jest to moj faworyt (o ile dobrze wiem polska nazwa karambola).
Chyba najbardziej fotogeniczny owoc. Dobry dojrzaly owoc ma zolty kolor
i przyjemny zapach. Smak lekko kwaskowaty ale pachnacy. Owoc je sie ze
skorka ale nalezy poobcinac koncowki "wypustek" ktore moga byc
gorzkie. Z naszych obserwacji czym bardziej zolty tym lepszy. Podobno
owoc dobry na kaca , zawiera duzo witaminy C:>
|
|
|
|
KOKOS - a wlasciwie sok z kokosa (czesto ludzie sok z kokosa myla
z mleczkiem). Lekko kwaskowata woda. Najlepszy sok z kokosa pilem w Tajlandi
w smaku lekko tlusty i jakby odrobine mleczny. W kazdym razie smak nie ma
nic wspolnego z smakiem wiorkow kokosowych. |
|
|
|
SALAK
/ sala / salak / salak
nic specjalnego. Kwaskowaty smak lekko jakby orzehowy, ale ciezki do sprecyzowania.
Co do zapachu to moja zona stwierdzila ,ze jedzie skarpetami ale to chyba
gruba przesada. |
|
|
|
POMELO
Najwieksze owocy z cytrusow. Wlasciwie grejfrut o srednicy nawet 20-30cm.
Niestety mniej soczysty ale za to slodszy.
|
|
|
|
DRAGON'S EYE FRUIT / lam-yai / mata kucing,longon / longon
male
owoce. Mozna pomylic z langstatami lub duku. Smak jednak jest zupelnie inny.
Dla mnie jest on nieco kawowo-lesny. Owoc w srodku ma charakterystyzczna
cimnobrozowa pestke. Ja osobiscie za nim nie przepadam ale ma swoich polskich
zwolennikow.. |
|
|
|
RAMBUTAN / ngoh / rambutan / rambutan
 owoc
wielkosci wiekszego orzecha wloskiego tylko w kolorze zoltym lub czerwonym
tylko z wloskami. Oczywiscie zjadamy co jest w srodku. Smak samego owocu
slodki podobny do leeche. Bardzo czesto spotykany na straganach. |
|
|
|
SAPODILLA
/ lamut / ciku / samo manila
brazowawy owoc. Jesli jest dojrzaly to jest ultra slodki, mi przypomina
smak suszonych owocow z kompotu wigilijnego (dziwne skojarzenie, ale co
lepsze podobny smak ma japonska zupka miso z sfermentowanej soji). Niedojrzaly
owoc ma obrzydliwie gorzki smak, jesli wyplujesz po pierwszym gryzie to
oznacza ze kupilem niedojrzaly owoc. |
|
|
|
DRAGONFRUIT
bardzo
efektowny wyglad. Czerwona skorka ,z wypustkami. W srodku biala zawrtosc
z czarnymi kropeczkami. Smak i tekstura kiwi tylko ze mniej kwasny. Jezeli
nie bedzie smakowal to napewno bedzie sie podobal. |
|
|
|
LYCHE / lin-chi / laici / lici
Niewielki
owoc , wielkoscia przypominajacy sliwke wegierke. Brazowawa lub czerwona
skorka. W srodku bialy miazsz z brazowa pestka. W smaku przypomina troche
rambutana ale jest mniej slodki i bardziej kwasny. Wedlug mnie lepszy od
rambutany. W polsce mozna spotkac lyche w zalewie, w takiej postaci jest
on slodszy i mniej kwasny, ale smak jest podobny. Moj ulubiony przepis na
deser z lyche to puszka tego owoca + galaretka (w azji sprzedawana pod nazwa
"Coconat fiber") plus sok z paru limonek - naprawde niezle. |
|
|
|
PERSIMON / plapchin / buah kesemek / kesemek
Twarda
pomaranczowa skorska. Slodki w smaku , po przekrojeniu mozna zjesc go
lyzeczka. Umiarkowanie dobry.
|
|
|
|
SOK Z TRZCINY CUKROWEJ
tym
razem cos nie do jedzenia tylko do picia. Niezle.. slodkie a przy tym napewno
kaloryczne. Zwykle sok wytwarzany jest na oczach kupujacego poprzez zgniatanie
trzciny w maszynie przypominajacej magiel. Oczywiscie jak przystalo na azje
jezeli wezmiemy na wynos dostaniemy sok w woreczku foliowym |
|
|