STRONA GŁÓWNA Owoce tropikalne - indeks O AUTORZE

Strona w niedługim czasie zostanie zaktualizowana i przeniesiona do domeny http://szymanskich.net przy okazji zapraszam również na stronę z naszymi zdjęciami Blog Szymańskich

Pewien czas mieszkałem w azji, odwiedzałem różne miejsca na świecie i przy okazji próbowałęm różnych owoców. Stwierdziłem ,że warto podzielić się zebraną wiedzą i opublikowałem ten krótki opis poznanych przeze mnie owoców. Zaznaczam ,że zawiera on moje subiektywne zdanie o tych owocach. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi , inaczej smakowały mu opisane poniżej owoce ,chętnie dołącze te uwagi do tej strony. Pod koniec pażdziernika strona będzie zawierała dodatkowo wiele zdjęć ,które czekają na zeskanowanie.

Na początek zaczynam od tych bardziej znanych..

nazwa polska lub angielska / tajlandska / malajska / indonezyjska

  ANANAS
Smak wszystkim znany ale czy napewno. Ananas anananasowi nie równy zwykle w Polsce owoce sa kwaśne i mało soczyste. Najlepsze dostępne tutaj anananasy pochodzą z Malezji a dokładniej z Sarawak (Borneo). Czasami są słodsze niż z te z puszek. Niestety maja grubą skórke i dużo owoca idzie do kosza. Jeśli nie wiemy jak wybierać owoce polecam odwiedzić jakieś stoisko z pokrojonymi owocami zwykle ananasy sa tam tak słodkie że czasami mam wrażenie że zaczynają fermentować !!
   
  MANGO / Ma-muang / mangga / mangga
Część osób twierdzi ,że smak mango zna z napojów , hmm.. zna smak ale niestety jakiegoś związku chemicznego a nie mango :> Jest chyba z tuzin odmian tego owocu. Różnią się wielkością jak i kolorem mogą być żółte lub zielone, o długości 15cm ale również 30cm. Co do smaku to ja wyróżniam dwa rodzaje jeden w zapachu ma nutkę wilczych jagód (nic innego nie przychodzi mi do głowy) albo bardziej precyzyjnie "jack fruit" (o nim dalej) natomiast druga najczęściej spotykany rodzaj ma bardzo żywiczny posmak. Generalnie z moich obserwacji wynika ,że większości Polakom owoc bardzo smakuje. Tak więc polecam. Co do tego jak jeść to trzeba je obrać ze skórki, w środku owoca jest duża płaska pestka. Dobrze nadają się na owocową sałatkę jak rownież jako dodatek do owocowych shake'ów.
   
  BANAN
W Malezji można kupić wiele rodzajów. Różnią się wielkością i smakiem. Malutkie dlugosci 13cm najwieksze jakie widzialem mialy 30cm. Uwaga niektóre nadają się do jedzenia tylko po smażeniu i oprócz surowych w takiej postaci najłatwiej można je w Malezji/Singapurze kupić.
   
  CUSTARD APPLE / noj-na / nona sri kaya / srikaya
Bardzo orginalny wygląd. Wielkość dużego jabłka. W smaku przypomina mi trochę smak jabłek z jabłecznika. Ciekawa odmiana dla innych owocow ale rewelacja to nie jest.
   
  SOURSOUP / thu-rian-khaek / durian belanda / sirak
duży owoc z białym włóknistym miąższem. Lekko kwaskowaty, idealnie nadaje się na soki. Zresztą czesto można go w takiej postaci spotkać na straganach,albo dodawany jest do deserów.
   
  DURIAN / thurian / durian / durian
kazdy chinczyk twierdzi ze jest to krol owocow. Wspanialy smak , przy okazji afrodyzjak. Tak twierdza azjaci ,a co ja o nim mysle - napewno trzeba go sprobowac chociaz wstrzymalbym sie z szalenstwem zakupu calego owoca.Zwykle owoc jest dosc duzy. Wyglada jak mala pilka tylko ze z z kolcami.
Co do smaku to zgodnie orzeklismy ze znajomymi ze mozna umiejscowic go gdzies pomiedzy sfermentowana a smazona cebula. Tylko ze zapach jest tak intensywny, ze ja czuje stoisko z durianami z okolo 15m. W kazdym razie jak raz sprobujesz to napewno nie zapomnisz tego smaku i zapachu. Uwaga praktyczna z tym owocem nie mozna wchodzic do hoteli i do autobusow - grozi kara grzywnych. I nie jest to zart. Co ciekawe w wielu przewodnikach jest napisane ze owoc smierdzi ale wedlug mnie to troche przesadzaja, chociaz jedna z osob z mojej rodziny powiedziala w trakcie jedzenia "wystarczy - smakuje jak kupa" :>
   
 

PAPAJA / ma-la-kaw / betik / papaya
dlugawy owoc o rozowym lub bialym miazszu. Smak troche kartoflany tak wiec bardziej nadaje sie na salatki z innymi owocami. Troszeczke w smaku przypomina melona, tylko bardziej mdly.

 

   
  MANGOSTEN / mangkut / manggis / manggis
granatowa lupinka a w srodku biala zawartosc. Ktos ze znajomych powiedzial ze przypominajaca w wygladzie mozg :> Smak lekko kwaskowaty, przypominajacy truskawke. Uwaga na pestki, calkiem niezle.
   
  LANGSTAT / lanstat / langstat / langstat
malutki owoc o 3-4cm srednicy,o zoltawej skorce. W smaku przypomina slodki grejfrut. Godny polecenia, zwlaszcza jesli ktos lubi kwasowaty smak.
   
  JACK FRUIT / kha-nun / nangka / nangka
rodzina ta sama co drzewo chlebowe. Owoce moga wazyc nawet 50kg ,sam widzialem taki gigantyczny okaz !! Smak dla europejczyka jest dosyc dziwny, powedzialbym ciezki do zaakceptowania, zapach mocno "duszacy". Wedlug mnie to raczej warzywo.
   
  GUAVA / farang / jambu batu / jambu biji
wielkosc jablka. Zielona skorka. koniecznie trzeba to jesc z posypka - "Sweet prune powder" lub z malezyjskiego "serbuk asam". Nalezy wybierac owoce lekko miekkie. Smak przypomina odrobine polskie niedojrzale jablko, ale jesli owoc jest dojrzaly ma naprawde unikalny smak. Poglady polakow sa podzielone , mojej zonie i dziecku bardzo smakuje natomiast moich znajomych nie moglismy przekonac do zjedzenia.
   
 

WATER APPLE / chomphu pa / jambu air / jambu air
Ciekawy ksztalt, jakby gruszka, zielona lub czerwona skorka. Owoc o delikatnym "pachnacym" smaku. Kluczowa sprawa jest wybranie dojrzalych owocow. Jesli trafimy na niedojrzale owoc jest kwasny i kartoflany.
Wydaje mi sie ze nadawalby sie do salatki z innymi owocami. Chociaz mozna najczesciej kupic jako "poobiedni deser"

   
 

STARFRUIT / ma-fuang / belimbing manis / belimbing manis
oprocz ananasa jest to moj faworyt (o ile dobrze wiem polska nazwa karambola). Chyba najbardziej fotogeniczny owoc. Dobry dojrzaly owoc ma zolty kolor i przyjemny zapach. Smak lekko kwaskowaty ale pachnacy. Owoc je sie ze skorka ale nalezy poobcinac koncowki "wypustek" ktore moga byc gorzkie. Z naszych obserwacji czym bardziej zolty tym lepszy. Podobno owoc dobry na kaca , zawiera duzo witaminy C:>

   
  KOKOS - a wlasciwie sok z kokosa (czesto ludzie sok z kokosa myla z mleczkiem). Lekko kwaskowata woda. Najlepszy sok z kokosa pilem w Tajlandi w smaku lekko tlusty i jakby odrobine mleczny. W kazdym razie smak nie ma nic wspolnego z smakiem wiorkow kokosowych.
   
  SALAK / sala / salak / salak
nic specjalnego. Kwaskowaty smak lekko jakby orzehowy, ale ciezki do sprecyzowania. Co do zapachu to moja zona stwierdzila ,ze jedzie skarpetami ale to chyba gruba przesada.
   
  POMELO

Najwieksze owocy z cytrusow. Wlasciwie grejfrut o srednicy nawet 20-30cm. Niestety mniej soczysty ale za to slodszy.

 

   
  DRAGON'S EYE FRUIT / lam-yai / mata kucing,longon / longon
male owoce. Mozna pomylic z langstatami lub duku. Smak jednak jest zupelnie inny. Dla mnie jest on nieco kawowo-lesny. Owoc w srodku ma charakterystyzczna cimnobrozowa pestke. Ja osobiscie za nim nie przepadam ale ma swoich polskich zwolennikow..
   
  RAMBUTAN / ngoh / rambutan / rambutan
owoc wielkosci wiekszego orzecha wloskiego tylko w kolorze zoltym lub czerwonym tylko z wloskami. Oczywiscie zjadamy co jest w srodku. Smak samego owocu slodki podobny do leeche. Bardzo czesto spotykany na straganach.
   
  SAPODILLA / lamut / ciku / samo manila
brazowawy owoc. Jesli jest dojrzaly to jest ultra slodki, mi przypomina smak suszonych owocow z kompotu wigilijnego (dziwne skojarzenie, ale co lepsze podobny smak ma japonska zupka miso z sfermentowanej soji). Niedojrzaly owoc ma obrzydliwie gorzki smak, jesli wyplujesz po pierwszym gryzie to oznacza ze kupilem niedojrzaly owoc.
   
  DRAGONFRUIT
bardzo efektowny wyglad. Czerwona skorka ,z wypustkami. W srodku biala zawrtosc z czarnymi kropeczkami. Smak i tekstura kiwi tylko ze mniej kwasny. Jezeli nie bedzie smakowal to napewno bedzie sie podobal.
   
  LYCHE / lin-chi / laici / lici
Niewielki owoc , wielkoscia przypominajacy sliwke wegierke. Brazowawa lub czerwona skorka. W srodku bialy miazsz z brazowa pestka. W smaku przypomina troche rambutana ale jest mniej slodki i bardziej kwasny. Wedlug mnie lepszy od rambutany. W polsce mozna spotkac lyche w zalewie, w takiej postaci jest on slodszy i mniej kwasny, ale smak jest podobny. Moj ulubiony przepis na deser z lyche to puszka tego owoca + galaretka (w azji sprzedawana pod nazwa "Coconat fiber") plus sok z paru limonek - naprawde niezle.
   
 

PERSIMON / plapchin / buah kesemek / kesemek
Twarda pomaranczowa skorska. Slodki w smaku , po przekrojeniu mozna zjesc go lyzeczka. Umiarkowanie dobry.

 

   
  SOK Z TRZCINY CUKROWEJ
tym razem cos nie do jedzenia tylko do picia. Niezle.. slodkie a przy tym napewno kaloryczne. Zwykle sok wytwarzany jest na oczach kupujacego poprzez zgniatanie trzciny w maszynie przypominajacej magiel. Oczywiscie jak przystalo na azje jezeli wezmiemy na wynos dostaniemy sok w woreczku foliowym